loading...
پرتو افکن
نویسنده بازدید : 25 یکشنبه 28 آبان 1402 نظرات (0)

حسابداری در جهان چند ساله است؟

برخی از اولین نوشته هایی که توسط باستان شناسان کشف شد، گزارش هایی از سوابق مالیاتی باستانی است. قدمت این نوشته ها به 2000 تا 3300 سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. این نوشته ها مربوط به مصر باستان و بین النهرین است. مورخان حدس می زنند که دلیل اصلی ثبت این نوشته ها توسط مردم باستان وجود تجارت و نیاز به ثبت معاملات تجاری بوده است.

انقلاب حسابداری:

 

اروپا قرون وسطایی در قرن سیزدهم به سمت اقتصاد پولی حرکت می کرد. بازرگانان برای پیگیری تراکنش‌های متعددی که از طریق وام‌های بانکی تأمین مالی می‌شوند، به حسابداری متکی بودند. و وابسته بودند. در سال 1458 بنتو کوترگلی سیستم حسابداری دوگانه را اختراع کرد. کوترگولی باعث انقلابی در علم حسابداری شد.

اصل ورود دوگانه یکی از اساسی ترین اصول حسابداری است. به این معنی که برای هر عملیات حسابداری، دو ثبت به طور همزمان انجام می شود. بحث را با یک مثال ساده ادامه می دهیم. فرض کنید شما 550 واحد پولی در بانک دارید و می خواهید کالایی به ارزش 300 واحد پولی خریداری کنید، در این صورت باید دو ورودی انجام دهید. نشان می دهد که در ازای پولی که کاهش یافته است، محصولی به ارزش 300 واحد پولی به ملک شما اضافه شده است.

همچنین، ریاضیدان و راهب فرانسوی-ایتالیایی، Luca Parlotomes Pacioli، نیز یک سیستم ثبت اسناد را اختراع کرد. او کتاب های زیادی در زمینه حسابداری نوشت.

 

پدر علم حسابداری در جهان:

پاسیولی در سال 1445 به دنیا آمد. او را پدر علم حسابداری می نامند. او کتاب های زیادی نوشت، از جمله کتابی که ترکیبی از علوم مختلف از جمله حساب، هندسه، نسبت و تناسب است که شامل یک رساله 27 صفحه ای در حسابداری نیز می شود. پاسیولی این کتاب را در سال 1494 نوشت.

همچنین بخواهید : پیدایش و گسترش حسابداری

سالمندی در ایران:

 

تاریخچه حسابداری در ایران را می توان به پنج دوره زیر تقسیم کرد:

 

ایران قبل از اسلام:

قدمت حسابداری در ایران به اولین تمدن ها برمی گردد. داده های تاریخی به دست آمده از شهرهایی مانند شوش و چغامیش (که در نزدیکی شوش بود) مانند گلوله ها و مهره های شمارش نشان می دهد که ایران باستان خیلی زود وارد عرصه حسابداری شده است. همچنین کتیبه های گل حاوی پیام کوتاه و اغلب دارای محتوای هزینه و درآمد قابل توجه است. این داده ها پس از کاوش های تخت جمشید به دست آمده و مربوط به دوره هخامنشیان است.

Babylon

اولین مهارت های مربوط به امور مالی، بانکی و حسابداری را به دوران فریدون نسبت می دهند. در آن زمان می توان گفت که بابل پایتخت ایران بوده است. در آن زمان اسناد مالی مهمی بر روی الواح گلی می نوشتند. این اسناد در کوه ها پخته می شدند تا از خطر نابودی محافظت کنند. در زمان فریدون مخارج بزرگان دربار و حتی شاه به دقت بررسی و حسابرسی شد.

Elam

آنچه در مورد دوره عیلام جالب است، املاک وسیعی است که توسط طبقه حاکم به خدایان اهدا شده است. کاهنان به عنوان نمایندگان این خدایان، املاک را اجاره می کردند و همچنین برای آنها درآمد ثبت می کردند.

هخامنشی

 

دوران هخامنشی به ویژه داریوش اول را می توان نقطه اوج حسابداری قبل از اسلام نامید. در این دوران، دولت هرگز با مشکلات مالی دست و پنجه نرم نکرد و مردم تحت فشار اقتصادی قرار نگرفتند. داریوش برای اولین بار اداره دولتی پرداخت مالیات را تأسیس کرد تا همه ایالت ها از میزان مالیات مطلع شوند.

در تخت جمشید سیستم اداری منظمی وجود داشت. دستمزدها در اسناد متعددی ثبت و حتی توسط طرفین معامله مهر و موم شده بود. در زمان داریوش هخامنشی دفاتر درآمد و هزینه تنظیم شد. و کنترل های مالی امری رایج و معمول بوده است. خزانه های کشور هر ساله توسط حسابرسان خبره حسابرسی شده است. نشات گرفته از سازمان اداری و مالی پارس بود و حسابرسان ارشد هم بودند که همه را در دست داشتند. درآمدها و هزینه ها.

 

ایران پس از ظهور اسلام تا قاجار:

با ورود اسلام به ایران، نظام اقتصادی و سایر جنبه های اجتماعی دستخوش تغییر شد. در این عصر، حسابداری برای نگهداری از درآمدها و هزینه های دولت سلجوقی تکامل یافت. به دنیا آمد. حسابداری زمینه روشی بود که بر اساس آن حساب درآمد و هزینه هر ایالت به طور جداگانه در دفتر خود ثبت می شد. همچنین کتابی برای جمع بندی درآمدها و هزینه های تمامی ایالت ها در مرکز نصب شد. در این کتاب ها نگارش به صورت خطی انجام می شد.

از دوران قاجار تا انقلاب مشروطه:

 

در دوران قاجار تحول اساسی در نظام مالی ایران ایجاد شد. اوج این تحولات دعوت از مستشاران آمریکایی برای انجام امور ژاندارمری و مالی بود. در پایان دوره قاجار امتیاز استخراج نفت به ویلیام ناکس دارسی داده شد. شرکت نفت ایران و انگلیس تاسیس شد. به خارجی ها این امتیاز داده شد که بانک های استقراضی و امپراتوری تأسیس کنند. موارد مذکور زمینه ورود روش های پیشرفته مالی و اداری به کشور را فراهم کرد.

اما این روش ها برای مدت طولانی در این موسسات محصور ماند و راه خود را به سایر موسسات و ادارات دولتی و خصوصی باز نکرد.

 

از قانون اساسی تا اوایل دهه 40:

 

حسابداری و حسابرسی جدید با پیروزی انقلاب مشروطه و تصویب قانون اساسی آن جوانه زد. او با هوا و هوس درباریان و درباریان مبارزه می کرد. در این دوره بود که اولین بودجه ملی جدید، اولین قانون مالیاتی، اولین قانون تجارت و در نهایت اولین قانون حسابداری تصویب شد.

در سال 1315 بانک ملی ایران گروهی 12 نفره از دانشجویان را برای تحصیل علمی و عملی در رشته تخصصی حسابداری به انگلستان فرستاد. نفت در سال 1336 موافقت خود را با تأسیس دانشکده حسابداری اعلام کرد. این دانشکده از سال 1353 به عنوان دانشگاه حسابداری و علوم مالی شناخته می شد. این دانشگاه تا مقطع کارشناسی ارشد دوره هایی را برگزار می کرد.

از دیگر موسسات فرهنگی می توان به پژوهشگاه علوم بانکی، دانشکده بازرگانی و ... اشاره کرد که تدوین دروس حسابداری را در برنامه خود قرار داده اند.

 

از دهه چهل تا کنون:

 

ساختار اقتصادی از سال 1342 به بعد تغییر کرد و نظام اقتصادی جدید گسترش یافت. این گسترش باعث شد تا حسابداری به عنوان حرفه ای پاسخگوی نیازهای اطلاعاتی موسسات و شرکت های جدید باشد. نیاز روزافزون بازار کار به حسابداران تحصیل کرده باعث رونق موسسات آموزش حسابداری شد.

از جمله پیامدهای تحولات اقتصادی-اجتماعی ذکر شده، ظهور گروه های صنعتی بزرگ مانند کفش ملی، صنعتی بهشهر، شرکت های خودروسازی مانند جیپ (پارس خودرو)، ایران ناسیونال است. (ایران خودرو)، سایپا، زامیاد و ...

با جذب سرمایه های خارجی فراوان، چندین شرکت و مؤسسه دارویی و صنعتی چند ملیتی در ایران شکل گرفت. مدیریت این شرکت ها با سیستم های سنتی تقریبا غیرممکن بود. این امر باعث شد تا سیستم های مدیریتی مدرن با تطبیق سیستم های مدیریت خارجی در ایران رایج شود.

حسابداری در ایران امروزه با عملکرد گسترده خود جایگاه ویژه ای در نظام مالی و اقتصادی پیدا کرده است. در سطح کلان نیز شاهد اعتماد نظام مالی کشور به عملکرد حسابرسان هستیم. این بر قضاوت نهایی حسابرس متکی است که در قالب یک گزارش حسابرسی منتشر می شود.

 

پدر علم حسابداری در ایران کیست؟

 

فضل الله اکبری در سال 1300 در گلپایگان به دنیا آمد. او را پدر علم حسابداری در ایران می نامند.

 

Dr. اکبری در اوایل دهه 1330 در مؤسسه علوم اداری و بازرگانی دانشگاه تهران تحصیل کرد و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته علوم اداری و بازرگانی گرفت و سپس برای تحصیلات تکمیلی با استفاده از بورسیه تحصیلی به آمریکا رفت و در کالیفرنیای جنوبی ادامه تحصیل داد. و دانشگاه های استنفورد.

او مدرک دکترا در رشته مدیریت بازرگانی در گرایش حسابداری دریافت کرد. سپس به ایران بازگشت و در مؤسسه علوم اداری به تدریس پرداخت. در سال 1337 به عنوان اولین مدرس حسابداری به عضویت دانشکده حقوق دانشگاه تهران درآمد.

 

 

 

شرکت خود را به بهترین شکل مدیریت کنید

هر مدیر خوب به ابزاری قدرتمند نیاز دارد تا مجموعه خود را به بهترین نحو مدیریت کند. مجموعه نرم افزارهای مالی و منابع انسانی Finto ابزار قدرتمندی است که می تواند به مدیران کمک کند کارکنان را کنترل کرده و حقوق آنها را محاسبه کنند.

 

 

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 19
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 55
  • آی پی دیروز : 120
  • بازدید امروز : 124
  • باردید دیروز : 517
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 2
  • بازدید هفته : 6,581
  • بازدید ماه : 8,160
  • بازدید سال : 167,621
  • بازدید کلی : 167,621