جرایم پزشکی بر اساس چه قوانینی تعریف می شود؟
1- مردم اغلب فکر می کنند: زیرا در اکثر موارد پزشکان و بیمارستان ها با گرفتن امضا امکان هرگونه تعقیب و تحقیق را از بیمار و خانواده وی سلب می کنند. البته خوب است در چنین مواردی از یک وکیل مجرب مانند بهترین وکیل شیراز
مشاوره حقوقی بگیرید. شایان ذکر است اعلامیه برائت در بیمارستان ها و قبل از مراجعه به اتاق عمل برای امضای بیمار طبق ماده 322 قانون مجازات اسلامی قرار می گیرد. در مورد خساراتی است که ممکن است در اثر عدم صلاحیت یا اشتباه پزشک به بیمار وارد شود و به معنای منتفی بودن مسئولیت کیفری پزشک نیست.
2- افشای اسیران بیمار توسط پزشک نیز جرم است و ماده 648 قانون مجازات اسلامی دارای آیات زیر است:
3- کلیه جرائم غیر عمد پزشک قابل تعقیب است. به عنوان مثال: درمان بیمار که باید در بیمارستان با تجهیزات خاص و تیم پزشکی انجام شود، حتی اگر پزشک در درمانگاه یا مطب خود با آن تجهیزات انجام دهد، این موضوع برای پزشک قابل پیگرد کیفری است.
4- صدور گواهی خلاف واقع توسط پزشک جرم است که شامل کلیه مسئولین و کارشناسان می شود
5- جرائم در جراحی مانند خارج کردن بی مورد کلیه بیمار توسط پزشک در حین عمل کلیه.
6- تقلب در پزشکی مانند تبلیغات پزشکی یا دارویی برای فریب مردم
7-ماده 12 قانون مصوب 1290: هر پزشكي از نسخه رمزدار استفاده كند به چهار ماه حبس محكوم خواهد شد. نسخه کد شده نسخه ای است که بین پزشک و داروخانه خاصی به صورت رمز قابل مبادله است و اگر نسخه را به داروخانه دیگری می بردند، داروساز نمی توانست نسخه را تحویل دهد و فقط داروخانه خاص می توانست بخواند و تحویل دهد.
8- طرح پیشگیری از شیوع بیماریهای مقاربتی (واگیر) مصوب 1320.
9- آیین نامه امور پزشکی و دارویی و آشامیدنی و خوردنی مصوب 1334.
10- قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی مصوب 1374 در خصوص تخلف از تجهیزات پزشکان و اکیپ پزشکی ویژه، حتی اگر پزشک در درمانگاه یا مطب خود با آن تجهیزات این کار را انجام دهد، این موضوع پیگرد کیفری دارد.
نقض قوانین پزشکی و دارویی
جرائم پزشکان و سایر افراد مرتبط با این حرفه ممکن است علاوه بر جنبه انضباطی، جنبه کیفری نیز داشته باشد. این جرایم طبق قوانین خاص جرایم پزشکی و دارایی نامیده می شوند و دارای عناوین مجرمانه مشخص و عناصر تشکیل دهنده خود هستند. این جرایم عبارتند از: تأسیس مؤسسه درمانی بدون اخذ مجوز، طبابت بدون اخذ مجوز قانونی، صدور گواهی خلاف واقع، امتناع از کمک به بیماران اورژانسی، افشای اسرار بیمار، دادن نسخه کددار، بکارگیری افراد فاقد صلاحیت حرفه ای در مؤسسات. دارو، سقط جنین، اداره یک موسسه پزشکی توسط افراد فاقد صلاحیت، تبلیغات گمراه کننده و خلاف اصول فنی و شئون پزشکی یا عفت عمومی و غیره.
تخلفات انضباطی پزشکان
در هر جامعه ای، انجمن ها، اتحادیه ها، مراکز و تشکل های صنفی و حرفه ای از اجتماع همفکران یا صاحبان شغل و عنوان واحد تشکیل می شود که هدف آن حفظ منافع صنوف مردم یا حمایت از شغل آنهاست. . و اجتماعی است. برخی از این جوامع با توجه به اهمیت خود و به منظور حفظ شئون اجتماعی اعضا، قوانین و مقرراتی را وضع کرده اند و برای تخلف از این مقررات، واکنش ها و ضمانت های اعدام را پیش بینی می کنند و گاه قانونگذار وارد عمل شده و مجازات هایی در نظر می گیرد. . این نوع تخلفات را عموماً تخلفات اداری یا تخلفات انتظامی می نامند. به این ترتیب تخلف از مقررات صنفی توسط یکی از اعضای آن اتحادیه تخلف انضباطی محسوب می شود.